O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

nedeľa 6. decembra 2015

Vanilkový cukor, vanilkový extrakt - HOME MADE



Vanilkový cukor 

2 až 3 vanilkové struky si prerežeme, vyberieme vanilkový kaviár, dáme všetko do misky. Pripravenú vanilku zasypeme 1 kg krupicového cukru a dobre premiešame. Presypeme do uzatvárateľnej nádoby. Po 1 až 2 týždňoch môžeme cukor používať. Pred použitím je dobré cukor premiešať. Vždy keď používam vanilku a potrebujem z nej iba kaviár, tak struk si pridám do cukru pre jeho intenzívnejšiu chuť a vôňu. 

Vanilkový extrakt
  
0,5 l vodky
 8 vanilkových strukov
50 g kryštálového cukru

Rozrežte vanilkové struky na polovicu po celej dĺžke. Naplňte uzatvárateľný sklenený pohár vodkou. Pridajte do vodky cukor. Vložte vanilku tak aby bola ponorená. Pohár uzatvorte a uložte na tmavšie miesto (nie do chladničky). Každé dva- tri dni potrasením premiešajte. Aby bol extrakt hotový počkajte minimálne 2 mesiace. Extrakt postupne tmavne a získava  intenzívnu chuť. Optimálne je počkať cca 6 mesiacov. Výsledok stojí za to :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára